info@zar-lakat.hu

+ 36 30 670 1767 (munkanapokon 8-16 óráig)

Zárbetét vásárlási segéd


Zárbetét típusok

Gombos zárbetét: A zárbetét / bejárati ajtó belső oldalán egy forgatógomb található a nagyobb kényelem érdekében. Így nem szükséges kulcsot használni az ajtó - belülről történő - bezárásához. Ez egyben a vészfunkciót is kiváltja, hiszen belülről csak gomb van, ezáltal a kívülről kulccsal történő nyitás mindig lehetséges.

Gombos zárbetét


Vészfunkciós zárbetét: a zárbetét akkor is nyitható marad kívülről, ha a kulcs belülről a zárbetétben maradt elfordítva. (Pl.: későn ér haza, a család már alszik és az ajtó belülről zárva, a zárbetétben a kulcs elfordított állapotban van.) A vészfunkciós zárbetét akkor is hasznos, ha valaki rosszul lesz a bezárt lakásban, ezáltal a zárbetét nyitható lesz a saját kulcsával.


Moduláris zárbetét: minden igényt kielégítő zárbetét típus, mely úgynevezett modulokból épül fel. Az alap zárbetét 31/31 mm (vagy 30/30 mm) hosszúságú és ezt a méretet alakítják a kívánt méretre 5, 10 és 20 mm-es toldatokkal. Ebből következően ezen típusoknál a zárbetét méret utólag módosítható, lehet rövidebb vagy hosszabb is. Pl.: költözéskor (vagy albérlet esetén) viheti magával a zárbetétet is, hiszen a vezérképviseleten könnyedén az új ajtó méreteihez igazítják, egy új biztonsági zárbetét árának töredékéért. Zárbetétet jellemzően nem 1-2 évre vásárolunk, így mindenképpen kiemelkedő opciónak tekinthető. Nem beszélve arról, hogy az egyes zárbetéteknél feltüntetett méreteken kívül is szinte bármilyen hosszúságú lehet egy moduláris zárbetét.

Törésvédett zárbetét

Napjainkban kétfajta törésvédelmet alkalmaznak a gyártók, ezek:

  • Kikönnyítéses törésvédelem: a zárbetét ház egyik vagy mindkét oldalán egy bevágást alkalmaznak a zárbetét test szándékos meggyengítésére. Zártörés esetén a meggyengített rész törik le és nem a rögzítőcsavarnál törik ketté a zárbetét. Előnye, hogy a letört rész után is használható a saját kulcsa, valamint törés után a zárbetét már az ajtó síkján belül helyezkedik el, így további törés nem lehetséges az ajtó megbontása nélkül.

  • Acélhíd: a zárbetét alsó, hosszanti részén egy speciálisan kialakított acélhíd nehezíti meg a zárbetét eltörését.

 

Zárbetét vásárlás

Válasszon biztonsági zárbetétet otthona, irodája védelme érdekében, hiszen így minimalizálni tudja az esetleges betörés kockázatát. Kínálatunk minden darabja rendelkezik a ma előforduló és legelterjedtebb betörési módszerek elleni védelemmel, ráadásul az internetes zárbetét vásárlás előnyeit is élvezheti:

  • országosan, akár díjtalan házhoz szállítás mellett szolgáljuk ki Megrendelőinket, ezáltal megkíméljük a felesleges utazástól és annak költségeitől;
  • a rendelés csak pár percébe kerül, míg a zárbetét utáni szaladgálás egy teljes napjába is kerülhet;
    regisztráció nélkül is vásárolhat;
  • a biztonsági zárbetétek túlnyomó többsége a szaküzletekben nem állnak rendelkezésre egy helyen, ezáltal Önnek kétszer kell meglátogatnia ugyanazt az üzletet (először a megrendeléskor, utána pedig a termék átvételekor).

 

Zárrendszer típusok - Zárrendszerek


Azonos zárlatú zárrendszer:

Több zárbetétet és/vagy lakatot azonos kulcs nyit. Például: az otthonát/irodáját védő bejárati ajtó zárbetétjeit egy kulcs nyitja, ezáltal megszabadulhat a nagy kulcscsomóktól, viszont a betörőnek nem lesz egyszerűbb a dolga, hiszen mindegyik zárral külön-külön kell „foglalkoznia”.

Több zárbetét (és/vagy lakat) működtetése azonos kulcs használatával, mely megszabadítja Önt a nagy kulcscsomóktól. Az egyforma zárlatú zárrendszer a kódkártya alapján egyszerűen bővíthető, az egyes elemek cserélhetők. Kulcsmásolás kizárólag a kódkártya felmutatásával, amennyiben védett profillal rendelkezik. Azonos zárlatú zárrendszerét egyszerűen megrendelheti, hiszen zárbetét kínálatunk minden darabja zárrendszerbe illeszthető. Eltérő méretű zárbetétek is lehetnek a rendszer elemei, sőt gombos, vészfunkciós zárbetétek is!

 

Főkulcsos zárrendszer:

A rendszerben található összes zárbetétnek van önálló kulcsa, ami a többi zárbetétet nem nyitja és van egy főkulcs, ami a zárrendszerben található összes zárbetétet nyitja. A főkulcshoz is tartozhat zárbetét. Főkulcsos zárrendszer esetén fontos leszögezni, hogy minden egyes zárbetéthez egyedileg készülnek a kulcsok, így a zárbetéthez alapértelmezetten NEM tartoznak kulcsok. Minden egyes zárbetét vagy lakat belső csapozása egyedileg kerül kialakításra a Megrendelő által megadott nyitási metódus alapján, így minden egyes zárbetéthez annyi kulcs kerül legyártásra, amennyi a megrendelésben szerepel.

 

Vezérkulcsos zárrendszer:

Minden zárbetétnek lehet önálló kulcsa, ami a többi zárbetétet nem nyitja. Csoportonként lehet egy főkulcs, ami csak az adott csoporthoz tartozó zárbetéteket nyitja. Lehet egy vezérkulcs, ami a zárrendszerben található összes zárbetétet nyitja. A vezérkulcshoz is tartozhat zárbetét. A főkulcsos zárrendszernél már leírtak alapján a zárbetétek alapértelmezett kulcsainak száma a vezérkulcsos zárrendszernél is nulla, azaz a Megrendelő óhajának megfelelő számú kulcs készül minden egyes zárbetét vonatkozásában.A leggyakoribb betörési módok

Zárbetét törés: ez a leggyakoribb módszer, hiszen gyors és halk megoldás. A betörő egy fogó vagy egy speciális célszerszám segítségével eltöri a zárbetétet, majd kihúzza a törött részt és megnyitja a zárszerkezetet, akár egy csavarhúzóval. Zártörés elleni védelemre akkor van szükség, ha az ajtó külső oldalán - az ajtó vastagságából fakadóan - kilóg a zárbetét és ezáltal könnyen támadhatóvá válik.


Az ajtó befeszítése: a betörő egy feszítővassal kifeszíti az ajtót a tokból. Ez a módszer főleg a panelházakban található régi faajtókon, valamint a műanyag bejárati ajtókon alkalmazható sikerrel. Gyors és brutális módszer.


Kulcsütéses-kalapácsos nyitás (bumping key): ez a nyitási módszer a legveszélyesebb, mert a zárbetét szinte nyom nélkül nyitható, sőt akár vissza is zárható! Szakértelem és speciális kulcs megléte szükséges a zárbetét nyitásához, ezért nem túl gyakori Magyarországon.


Letapogatás vagy finomnyitás: a betörő egy speciális szerszámot vezet a zárbetétbe és a hengercsapokat elmozdítva nyitja meg a zárbetétet. Ez a zárbetét nyitási módszer már komoly szaktudást igényel, ezért meglehetősen ritka, viszont nagyon halk és viszonylag gyors megoldás. Zárbetét kínálatunk mindegyike rendelkezik finomnyitás elleni védelemmel.
Felfúrás: a betörő egy fúróval belefúr a zárbetét alsó részébe, a benne lévő csapok ezáltal leesnek és a zárbetét nyithatóvá válik. Ezt a módszert általában olyan helyen alkalmazzák ahol biztosak abban, hogy senki nem tartózkodik a kiszemelt lakásban és környékén. Zárbetét kínálatunk minden darabja fúrásvédett.


Savazás és fagyasztás: városi legenda, életszerűtlen, említésre sem méltó.Zárbetét szabvány

Az MSZ EN1303 szabványnak megfelelő legmagasabb követelmény: minimum 5 csapos hengerzárbetét, illetve rotoros, vagy mágneszárbetét, variációszáma a 10000 kombinációt meghaladja, legalább 3 percig ellenáll a HSS fúróheggyel történő támadásnak, letapogatásos nyitás elleni védelemmel rendelkezik, maghúzással legalább 3 percig nem nyitható. A hengerzárbetétek MSZ EN1303:2005 szabvány szerinti osztályozása (1-6) meghatározza a zárbetét támadásnak való ellenállási szintjét. Az 1-2. osztály követelményei nem tartalmaznak elfogadható biztonsági elemeket. A 3-4. osztályba sorolt zárbetétek közepes biztonsági szintűnek tekinthetők, amely a fúrással, maghúzással és manipulációs nyitással való támadás ellen nyújt megbízható védelmet. Az 5. osztályba sorolt termékek a legmagasabb biztonsági követelményeket is kielégítik. Az előző támadási módok mellett szerkezeti kialakításuk folytán a zártörés elleni védelmet is biztosítani tudják.