Kérdése van? Hívjon minket! +36306701767

Zárbetét méret meghatározás - Zárbetét csere

A zárbetét mérése - Nagyon sok esetben a zártest nem középen, hanem valamelyik irányban eltolva helyezkedik el az ajtólapban. Ezért zárbetét méret meghatározásánál mindig a rögzítő csavar középpontjától mért két távolságra van szükség. Ez a két méret nem feltétlenül ugyanaz, hiszen egy zárbetét lehet szimmetrikus (Pl.: 45/45) és aszimmetrikus méretű (Pl.: 30/70) egyaránt. Nyissa ki az ajtót és keresse meg a zárbetét rögzítő csavarját. A zárbetét méret a rögzítőcsavar középpontjától mért két távolság alapján magabiztosan megállapítható.

Elérhető
Részletek

Zárbetétek méret meghatározása - Zárbetét mérése


A zárbetét méretét a bejárati ajtó vastagsága határozza meg. Ha rövidebb zárbetétet vásárol, akkor nem tudja majd működtetni a zárbetétet a hozzá tartozó kulccsal, hiszen nem ér be a zárbetét belsejéig a kulcs. Ha hosszabb a zárbetét, akkor ki fog lógni az ajtó vagy a cím síkjából és könnyebben támadható, eltörhető lesz. Arra törekedjünk, hogy a zárbetét kilógása ne haladja meg a 2, maximum 3 mm-t. Ha a jelenlegi zárbetét 3 mm-rel túlnyúlik az ajtó vagy a cím síkján (természetesen csak a külső oldalon van ennek jelentősége), akkor inkább válasszunk egy 5 mm-rel rövidett zárbetét méretet. Az alábbiakban segítséget nyújtunk a zárbetét méretek pontos meghatározásához.


A zárbetét ki- és beszerelése

A zárbetét kicseréléséhez a háztartásokban is fellelhető normál csavarhúzóra (általában csillagfejű) lesz szüksége, valamint a jelenlegi zárbetét egy kulcsára. A piros nyíl a képen a zárbetét rögzítő csavarjára mutat. Fogjon meg egy csavarhúzót és hajtsa ki a rögzítő csavart. Nem elég ha meglazítja, hanem teljesen csavarja ki és húzza ki az ajtóból.Helyezze a régi zárbetétbe a saját kulcsát és fordítsa el úgy, hogy a tolókavivő fedésbe kerüljön a zárbetét házával. (A kulcs forgatása közben finoman lehet kifelé húzni a zárbetétet. Amikor a tolókavivő fedésbe kerül, a zárbetét kimozdul a helyéről és könnyen eltávolíthatóvá válik.) Most már ki tudja húzni a régi zárbetétet az ajtóból.Az újonnan beszerzett zárbetét behelyezésénél a tolókavivő az ajtólap forgáspontja felé álljon. Ellenkező esetben előfordulhat hogy a zártest alkatrészei megfeszítik a tolókát és a kulcsot nyitásnál nem tudja majd kihúzni a zárbetétből. A fentiek szerint helyezze be az új zárbetétet a zárba. A kulccsal most is el kell fordítani a tolókavivőt úgy, hogy az fedésbe kerüljön a zárbetét házával, azaz a zárbetét házából ne álljon ki. A tolókavivő kezeli az ajtó zárszerkezetét.A zárbetét akkor van a helyén, ha a kulccsal el tudja fordítani azt és a zárnyelvek elmozdulnak. Ezért fordítsa körbe a kulcsot a zárbetétben, nyitott ajtónál. A kulcsnak és a zárbetétnek könnyen és akadálymentesen kell működtetnie az ajtózárat. Ha mindent rendben talált, akkor a csavarhúzó és az új zárbetét mellé kapott rögzítőcsavar segítségével rögzítse az ajtóban a zárbetétet. Mielőtt bezárja az ajtót, célszerű még egyszer kipróbálni a már rögzített zárbetét működését.Gratulálok! Javasoljuk, hogy a régi zárbetétet őrizze meg, hiszen egy esetlegesen előforduló szándékos rongálás vagy betörési kísérlet okozta meghibásodás elhárításának idejére nem árt, ha van egy zárbetét, amit ideiglenesen használni lehet.

A képek forrása: mauer.hu